Hjem » Lånebegreber » Hvad er ÅOP?

Hvad er ÅOP?

Hvad er ÅOP?ÅOP kan være svært at finde ud af i al almindelighed. Her finder du, som helt normal forbruger en guide til, at få en forståelse af ÅOP.

ÅOP er noget der typisk bliver brugt, i forbindelse med lån eller kredit optagelse. Det er hvad man kan betegne, som den vigtigste del indenfor låne verdenen. Derfor er det selvfølgelig også et udtryk, som suverænt alle låneudbydere benytter sig af. De fremgår ligeledes i alle former for lånemuligheder. ÅOP er ikke det eneste man skal være opmærksom på, når der er tale om lån. Stiftelsesomkostninger er også en generel del af lån og denne påvirker i sidste ende også ÅOP’en.

📈 ÅOP betydning

ÅOP’s betydning er årlig rente omkostninger i procent. Når man snakker om årlig rente omkostninger i procent er denne en betegnelse på hvor dyrt eller billigt, det bliver at optage et lån eller købe en pågældende ting på afbetaling. Det er angivelsen man kan bruge til sammenligning af afdragsmetoder. På den måde kan forbrugeren nemt se, hvor vedkommende får det billigste lån.

ÅOP er betegnelsen på alle de små “skjulte” udgifter, der kan være ved eksempelvis lån. Her bliver nemlig medregnet et hvert beløb, som gør sig gældende for lånet. Det vil typisk være stiftelsesomkostinger, administrations gebyrer, eller helt almindelige månedlige gebyrer. ÅOP er derfor en samling på alle omkostningerne der findes, i forbindelse med lån.

Læs også: Låneforhøjelse eller nyt lån / Lån penge gratis!

⚠️ ÅOP, hvad skal forbrugeren være opmærksom på?

ÅOPForbrugeren skal være opmærksom på en del forskellige ting når der tales om ÅOP. Det første man skal noterer sig ved ÅOP er, at denne på ingen måde er en dårlig ting. Dette er tvært imod en hjælp til, at skabe overblik inden man optager lån eller lignende. Det er desuden vigtigt, at man noterer sig at denne kan være variabel, altså den kan blive dyrere end først antaget. Man er som regel selv skyld i at ÅOP’en stiger. Den primære årsag til en sådan stigning vil typisk være, at man “glemmer” at afdrage på sit lån. Man modtager efter sit glemte afdrag en ÅOP-stigning. Dette gør långiveren for at sikre sig, at det er mere fordelagtigt for alle at man afdrager sit lån til tiden.

✅ Brug ÅOP rigtigt!

Det er også smart man udnytter ÅOP’en til sin egen fordel. Når man skal bruge sin viden omkring de årlige rente omkostninger i procent, skal man især kigge på lånets løbetid. Er løbetiden mindre end et år, skal man især kigge på stiftelsesgebyr og lignende. Disse kan nemlig være utroligt høje og stadig ikke rigtigt fylde synderligt på en ÅOP opgørelse.

Eksempelvis kan man let tilskrive 3200,- kr. til et lån 15000, som kun løber i en måned. I et sådan tilfælde vil man fordele de 3200,- kr. ud over 12 måneder, da det jo er årlige rente omkostninger i procent. På den måde bliver de 3200,- “gemt” en lille smule væk.

Ved et lån der løber over længere tid, skal man dog også være opmærksom på ÅOP’en. Den vil i de fleste tilfælde være rimeligt lav, fordi der er flere år, for lån giveren at få rente afkast i. Derfor er det en god idé, hvis man kigger på den udregning der også typisk følger med et låne tilbud. Her har låneudbyderen nemlig lavet en udregning på, hvordan det pågældende lån ser ud. Her kan man nemt se hvor meget man skal betale tilbage for at blive gældfri igen.

📉 RKI

Det er sjældent nogen hemmelighed, at det at stå i RKI generelt er dyrt. Når vi taler om ÅOP i forhold til RKI, er det da heller ingen forskel. De årlige rente omkostninger i procent, er typisk lige omkring 1/2 gange højere end ved et almindeligt lån. Derfor kommer de op og ligge på maksimalt 49,9%, mens det i tilfældet længere nede stopper allerede ved 28,36%.

Her kan du læse meget mere om RKI lån alligevel samt Lån trods RKI!

🏦 Bank Norwegian

Bank Norwegian ÅOPHer lægger vi lige et eksempel som Bank Norwegian har lavet.

Ved lån på 65.000 kr. over 5 år (60 måneder).

Mdl. ydelse fra 1.357 til 1.888 kr.

Individuel, variabel debitorrente fra 8,99% til 26,81%.

ÅOP før skat fra 10,33% til 28,36%.

Samlede kreditomkostninger fra 17.367 til 49.259 kr.

Samlede tilbagebetaling fra 81.417 til 113.309 kr.

Løbetid 1-15 år.

Maksimal ÅOP ved 25.000 kr 38,78%

Her ser man sort på hvidt, hvordan ÅOP’en kan variere, den varierer fra person til person, derfor anbefaler vi, at man som minimum altid ansøger 3 lån, inden man optager ét.

 

Her finder du lignende artikler om: Lån penge trods rki og kontanthjælp / Hvad er rådighedsbeløb

❓ Hvorfor bruges ÅOP?

Den alt overskyggende grund til at alle låneudbydere, benytter sig af ÅOP, er at det er et lovkrav. Det kræves i prismærkningsloven at det står oplyst i enhver sag som reklamere eller på anden vis omhandler kredit / afbetalingsordning. Denne lovgivning er primært lavet for at sikre forbrugeren. Det faktum, at man som forbruger altid kan kigge på den årlige rente omkostning i procent, gør det meget lettere at danne sig et overblik.

ÅOP bruges derfor til let og elegant til at give en indikation af, hvilket lån der er bedst for forbrugeren at optage, på det pågældende tidspunkt.

Læs også:

[Total: 0   Gennemsnit: 0/5]