Hjem » Lånebegreber » Hvad er stiftelsesomkostninger?

Hvad er stiftelsesomkostninger?

💻 Hvad er stiftelsesomkostninger?

Hvad er stiftelsesomkostninger?
Stiftelseomkostninger skal man betale, når man stifter et lån

Stiftelses omkostninger skal man være vågen omkring, da disse kan vende op og ned på lån, tinglysning mv. Her får du overblikket over stiftelses omkostninger.

Stiftelses omkostninger er en omkostning, der ofte bliver tilskrevet, når der er tale om penge sager. Omkostninger bruges primært til at sikre sig, at alle får en form for betaling for deres arbejde. Eksempelvis hvis man skal have omregistreret sin bil, betaler man også et obligatorisk beløb for, at dette kan finde sted. Stiftelsesgebyrer bruges bredt på tværs af virksomheder og brancher. Den eneste regel for stiftelses omkostninger er, at der naturligvis skal stiftes eller ændres noget som, man så har mulighed for at tage et beløb for.

Læs også: Låneforhøjelse eller nyt lån? / lån på kontanthjælp

❓ Hvad betyder stiftelsesomkostninger i forhold til lån?

Stiftelses omkostninger har en helt masse at sige i forhold til, det lån man er i gang med at optage. Derfor er det vigtigt, at man ved hvad det handler om og hvordan det bruges. Der findes nemlig visse tilfælde, hvor disse omkostninger faktisk overstiger selve lånebeløbet. Disse situationer skal man selvfølgelig så vidt muligt undgå, da man ender med at betale mange penge tilbage og endda penge man ikke har lånt. Herudover påregnes renter også,  hvilket vil sige at det i sidste ende kan dreje sig om mange penge.

🔎 Stiftelsesomkostninger, hvilken rolle spiller de?

Stiftelses omkostningerStiftelses omkostninger kan være tungen på vægtskålen, i forhold til om det lån man påtænker, at optage er fordelagtigt eller ej. Påtænker man eksempelvis et lån 2000, vil man skulle undgå at betalefor mange omkostninger ved siden af. Er der derimod tale om et større lån, som for eksempel lån 60.000, ville det godt kunne give mening, at betale stiftelses omkostninger. Grunden til at det kan varierer så meget er, at der er tale om et gebyr fra låneudbyderen for at håndterer ansøgningen samt selve lånet. Det er dog vigtigt at bemærke, at man ikke betaler noget for ansøgningen alene, da denne er 100% uforpligtende.

Stiftelses omkostninger påvirker desuden også ÅOP i lånet. Det sker fordi gebyret på eksempelvis 800 kr. bliver lagt oveni i beløbet. Derfor bliver de små lånebeløb påvirket i højere grad, end det vil være tilfældet for de store beløb.

Stiftelses omkostninger er ikke kun en dårlig ting, når der tales om lån. De kan nemlig også være med til, at sænke renterne. Derfor kan det være en god idé, at man accepterer nogle forholdvist høje stiftelses omkostninger, for på den måde at få lavere renter. Det vil dog kun være en fordel på et lån man skal bruge mere end et par måneder, at afdrage på. Disse lån med længere afdragsperiode er så typisk også lån fra 50.000 og helt op til lån 400.000.

🕵️‍♂️ Hvor skal man betale stiftelses omkostninger?

Stiftelses omkostninger skal altid betales til låneudbyderen, såfremt det har noget med lån at gøre. I andre tilfælde tilfælde kan det også være staten, bankerne eller en kreditforening som opkræver stiftelses omkostningerne. Det fremgår dog altid meget tydeligt med lån, hvis der pålægges omkostninger til stiftelse. Ligeledes står der altid skrevet, hvor meget der er tale om, så man derfra kan vurderer om det kan betale sig i sidste ende.

Det er forskelligt fra udbyder til udbyder, hvad der opkræves i stiftelses gebyrer. De Dyreste faste omkostninger er omkring 3200,- på dansk jord, mens de billigste ligger på omkring de 800,-. Udover de faste omkostninger, kan man også støde ind i stiftelses omkostninger, som er angivet procentvis, altså efter hvor mange penge som forbruger har tænkt sig at låne. Her skal man igen være opmærksom på om det er det værd. Denne form for gebyrer har dog som oftest et loft på 10.000,- kr.

💰 Stiftelses omkostninger, hvilke findes der?

Der findes flere forskellige stiftelses omkostninger i dag. Så derfor har vi ridset dem skarpt op her til sidst. Vi har lavet dette lille skema, for at give overblik over hvad man betaler og til hvem.

Skærmbillede

Læs også: